لامپ واژهای فراگیر است برای وسیلهای که از خود نور تولید می کند. در سال 1870 اولین لامپ رشته ای با مفهوم امروز (یک رشته فلزی داخل محفظه شیشهای حبابی شکل بر روی پایه فلزی) اختراع شد و اینجا بود که مصداق لامپ آشکارتر شد. در بحث روشنایی وتأمین نور، انواع لامپ ها نقش موثری در سیستم روشنایی ساختمان و معابر و جاده ها و دیگر اماکن دارند که با توجه به میزان مصرف انرژی و تامین نور کافی باید انتخاب و نصب شوند. نوری که توسط لامپ تولید می شود چگونگی به نظر رسیدن فضای محیط شما را تعیین می کند و شما را موظف کرده تا با انتخاب لامپ خوب نورپردازی مناسبی را انجام دهید.
اصل های نورپردازی
نور و روشنایی در تمام طول روز به طور رایگان از خورشید تابیده میشود اما گاهی مواقع این نور کافی نیست و شما نیاز به استفاده از تجهیزات روشنایی دارید و جدا از اینها انسان ها در اوقات شب به نور پردازی نیاز دارند. نور پردازی فقط به طور سقفی یا عمومی نیست زیرا که نور پردازی سقفی فقط یک اصل از سه اصل نور پردازی محسوب می شود در واقع نیاز به نور پردازی لایهای دارید که انجام این نور پردازی لایهای و اصولی باید سه اصل نور پردازی سقفی و تاکیدی و فعالیتی را رعایت کنید. انواع لامپ ها در هر سیستم روشنایی و هر مکانی باید به شکلی انتخاب شود که نه تنها کاربرد لازم را برای تامین نور و نورپردازی مناسب و کاربردی، کمترین میزان مصرف انرژی را داشته باشند. از مشخصات اصلی در خرید لامپ مناسب برای ساختمان و نورپردازی محیط رنگ دهی، توان نوری، عمر و طراحی است؛
انواع لامپ موجود در بازار
لامپ رشته ای: نوع قدیمی از لامپ ها میباشد که از نوع ولتاژ پایین محسوب میشود. نوع رشته ای از نور زیبا و زیادی برخوردارند اما به دلیل مصرف زیاد انرژی جای خود را به لامپهای کم مصرف دادهاند.
لامپ هالوژنی: لامپ های هالوژنی به دلیل کوچکتر بودن 10 تا 20 درصد کمتر از نوع رشته ای انرژی مصرف می کنند و .به علت داشتن نور طبیعی همانند نور روز، برای استفاده در نور پردازی فعالیتی بسیار پر کاربرد است.
لامپ فلورسنت : فلورسنت یا مهتابی که در ایران بسیار مورد استفاده قرار میگیرد. نوع فلورسنت به علت مصرف کم انرژی به شکلی که 4/1 نوع رشته ای برق مصرف میکند به لامپ کم مصرف نیز شهرت دارد و عمری حدود 750 الی 1000 ساعت دارد. لامپ فلورسنتی انواعی از رنگ های سرد گرم را شامل میشود که برای نور پردازی سقفی مناسب است اما باید در نظر داشت که به دلیل وجود جیوه در مواد تشکیل دهنده لامپ باید نکات ایمنی را هنگام استفاده از این نوع فلورسنت رعایت کرد.
لامپ فیلامنتی: نوع فیلامنتی به دلیل شباهت ساختار ظاهریاشبه نوع رشتهای، لامپ الایدی رشتهای نیز نام دراد با این تفاوت که به جای رشته سیم نازک در لامپ رشتهای، از تراکم الایدیهای بسیار ریز تشکیل شده که همین امر باعث زیبایی منحصربهفردی در این نوع لامپ شده و استفاده از آن برای اهداف تزئینی در کافیشاپها بسیار مناسب است.
لامپ ال ای دی: لامپ ال ای دی نور را از طریق حرکت الکترون ها در یک نیمه هادی منتشر می کنند. آن ها فاقد رشته هستند و از قدرت کمتر و طول عمر بیشتری برخوردارند و نیز طیف رنگی متفاوتی بدون استفاده از فیلترهای رنگی ایجاد می کنند. لامپ های LED در مقایسه با لامپ های رشته ای نور بیشتری تولید می کنند. مصرف انرژی پایین تری دارند همچنین LED های سفید نسبت به لامپ های کم مصرف ۳۰درصد کارآمد تر هستند. هزینه اولیه لامپ های LED به طور کلی بالا است و از آن در ساخت پروژه های الکترونیکی، مصارف خانگی، چراغ های تزیینی و…استفاده می شود. در انواع پیشرفته های این نوع لامپ های در سال های اخیر از پنل ال ای دی رونمایی شده است که از نظر طراحی و کاربرد منحصربه فرد می باشند.
لامپ گازی : لامپ های گازی نوعی از لامپ با شدت تخلیه بالا (شامل الکترود های تنگستن همراه قوس های الکتریکی) هستند. این لامپ ها به علت روشنایی بیشتر در مقایسه با لامپ های رشته ای و فلورسنت در مکان هایی با سطوح بالا از نور مثل سالن های ورزشی ،مناطق بزرگ عمومی،جاده ها و .. استفاده می شوند.
لامپ های تخصصی :
و در پایان شما مخاطب گرامی حالا می توانید با آشنایی مختصری که از لامپ ها کسب کرده اید نسبت به ابعاد محیط و روشنایی که نیاز دارید بر طبق اصول های نور پردازی از بین چهار توان نور دهی لامپ که عبارت است از60 وات و 100 وات و 200 وات و 400 وات انتخاب نمایید تا محصولی با کارائی بهینه را انتخاب کنید. باید در نظر داشته باشید که به دلیل عدمثبات بازار قیمتهای تجهیزات الکتریکی نیز دستخوش تغییرات هستند و ثبات قیمت طولانی ندارند.